Thursday, September 25, 2008

Ramadhan semkin berakhir....Aidilfitri bakal menjelma..Tinggal 5 hari sahaja lagi untuk kita berada di bulan yang mulia ini..macamana dengan iman sahabat-sahabat? tentunya lebih tinggi dari Gunung Everest kn..InsyaAllah;)

Mula sahaja bulan Ramadhan, masing-masing berkejar-kejar nak buat amal kebaikan.nak banyakkan ibadah..rajin ke masjid..bagus bagus bagus(ipin) tapi..jangan hanya pada bulan Ramadhan sahaja tau..bila da buat tu..kena lah istiqamah sampai bila-bila.

Iman ni kadang di atas..kadang dibawah.em..tapi, kalau boleh kita nak la ia di atas sahaja. tapi, kita ni manusia. tak lari dari nak buat silap. kadang-kadang kesilapan tu kita tak nampak..Jadi, Allah da bagi siap-siap jalan penyelesaiannya..selalu la meminta maaf kepada orang (jangan minta maaf hnya bila pegang beg baju, salam, dan ucap 'selamat bercuti dan selamat hari raya maaf zahir dan batin'). tapi..kena sentiasa minta maaf walaupun ianya salah kita sebab kalau kita tau orang tu yang salah, kita akan jadi takbur dan merendah-rendahkan diri dia..selain tu..rajin-rajin lah solat sunat taubat..tak lama. 2 rakaat je.tapi, hargailah 2 rakaat tu..doa banyak-banyak..anggaplah kita akan mati sekejap lagi.takut tak sempat nak minta ampun dari Allah.Na
uzubillah..

Sedih rasanya bila nak akhir Ramadhan..moga-moga segala amalan kita di bulan yang mulia ini diberkati dan diredhai oleh Allah. dan moga-moga kita dapat menikmati lagi Ramadhan pada tahun depan..


Nak akhir-akhir Ramadhan ni..tentu sahaja budak-budak yang paling suka.lagi-lagi upin dan ipin..;) mana tak nya hari kegembiraan bakal menjelma..tapi, bagi pendapat saya..ibu bapa sekarang kurang untuk mendidik anak tentang kelebihan dan keutamaan bulan Ramadhan ini. tetapi, sibuk bertanya raya kali ni nak pakai baju warna apa..fashion apa..nan buat kuih raya berapa jenis..

Patutnya sejak kecik lagi budak-budak perlu di didik tentang keistimewaan dan kelebihan bulan puasa ni. Baru lah mereka bersemangat nak berpuasa..macam upin dan ipin..

10 malam terakhir ini..malam lailatul qadar..beruntungnya siapa yang dapat.insyaAllah kalau sahabat-sahabat bersungguh-sungguh nak dapatkan malam yang penuh barakah ini, Allah akan membuka tirai rahsiaNya untuk kita merasakan keagungan dan kebesaran Allah.

Di kesempatan ini..saya ingin mengucapkan Salam Lailatulqadar buat sahabat-sahabat dan Selamat menyambut Aidilfitri.Berhati-hati ketika pulang ke kampung..Luahkan rasa kerinduan kita pada keluarga yang sudah lama tak berjumpa..Ikat lah tali persaudaraan sesama kita..Saling bermaafan..dan dari saya..maaf atas segala salah silap.mohon dibetulkan mana yang kurang..Wassalam.

No comments: