Monday, April 7, 2008

Cuti Semester bermula...

Final exam baru sahaja selesai..lega sangat.tp tak boleh lama-lama..tu hanya jihad kecil.bnyak lagi perkara yg perlu dilalui dalam hidup ini. semakin bnyk cabaran hidup, semakin kuat kita perlu tabah dan sabar menjalani liku-liku kehidupan ini. yang penting, kita mesti selalu ingat kepada kematian. hidup ni tak selamanya dalam keperitan dan tak selamanya dalam kesenangan. Jangan ada rasa berputus asa sebab ia akn mengundang kepada sikap buruk sangka terhadap Allah. Syukuri lah apa sahaja ujian yang menimpa kerana melalui itulah Allah menzahirkan rasa kasih dan sayangnya terhadap kita.

Cuti 3 bulan ni perlu dirancang dgn sebaiknya...masa bersama keluarga dan program. Setakat ni ada beberapa program yang sedang menanti.diary pun dah penuh. Esok saya akan berangkat ke Telok Batik. Kursus Fasilitator bwh Unit Cocuriculur UIA. Ramai yang bertanya kenapa saya apply untuk menjadi naqibah sedangkan saya ada bnyak komitmen lain. Ni lah namanya apa yang berlaku dalam kehidupan kita ni semua atas perancangan Allah dan di sebalik itu kita akan nampak hikmahnya tak kiralah ianya mendatangkan keburukkan mahupun kebaikkan kepada kita. Sebenarnya segala keputusan yang saya buat dalam hidup saya bergantung kepada kata hati nurani saya dan pengalaman. Mungkin setiap orang mempunyai cara yang pelbagai untuk membuat keputusan. Allah telah bagi kita 1 panduan untuk kita membuat keputusan yang baik iaitu Solat Istikharah.

Ah...rindunya kepada Kg. Rantau. malam ni sahabat2 semua akn pergi. Sekali lagi saya membuat keputusan untuk ke Kursus Fasilitator daripada bersama sahabat2 tersayang ke kg. rantau. Bnyak kenangan disana walupun saya hanya seketika bersama mereka. Kesian pada mak saya disana. Sebenarnya saya suka panggil mereka mak dan bapak kerana mereka akan rasa bangga dan suka. Lagipun panggilan itu akan mengikat lagi tali persaudaraan saya dan mereka. Kita semua setaraf sahaja disisi Allah. Jadi tiada perbezaan antara kita dan masyrakat orang Asli. Mak...maaf kan anak.InsyaAllah jika dipanjangkan umur, kita dapat bertemu lg.

Jumaat ni keluarga saya akan bertolak ke Kedah untuk menghadiri konvokasyen adik di bawah saya. Mungkin tak semua yang pergi. Saya juga tidak diizinkan untuk ikut serta sekali sbb Kursus tu tamat pada hari Jumaat. Mungkin juga ada adik saya yang tak pergi. Jadi, saya kena jaga rumah.

Ahad atau Isnin ni saya akan bertolak ke Terengganu pula untuk menemani Sahabat saya berubat. Tak tahu lagi bila akan kembali semula ke sini. Mungkin tak lama sbb saya sdg isi borang utk mohon menjadi guru sandaran. Sekurang2nya ringan sikit beban ummi utk bg duit perbelanjaan saya naik sem nnti dan duit tu juga saya nak guna utk pergi program yang memerlukan tambang.

banyak lagi perkara yang perlu saya fikirkan. Moga Allah permudahkan urusan saya. Ini lah jihad saya....

No comments: