Thursday, September 25, 2008

Ramadhan semkin berakhir....Aidilfitri bakal menjelma..Tinggal 5 hari sahaja lagi untuk kita berada di bulan yang mulia ini..macamana dengan iman sahabat-sahabat? tentunya lebih tinggi dari Gunung Everest kn..InsyaAllah;)

Mula sahaja bulan Ramadhan, masing-masing berkejar-kejar nak buat amal kebaikan.nak banyakkan ibadah..rajin ke masjid..bagus bagus bagus(ipin) tapi..jangan hanya pada bulan Ramadhan sahaja tau..bila da buat tu..kena lah istiqamah sampai bila-bila.

Iman ni kadang di atas..kadang dibawah.em..tapi, kalau boleh kita nak la ia di atas sahaja. tapi, kita ni manusia. tak lari dari nak buat silap. kadang-kadang kesilapan tu kita tak nampak..Jadi, Allah da bagi siap-siap jalan penyelesaiannya..selalu la meminta maaf kepada orang (jangan minta maaf hnya bila pegang beg baju, salam, dan ucap 'selamat bercuti dan selamat hari raya maaf zahir dan batin'). tapi..kena sentiasa minta maaf walaupun ianya salah kita sebab kalau kita tau orang tu yang salah, kita akan jadi takbur dan merendah-rendahkan diri dia..selain tu..rajin-rajin lah solat sunat taubat..tak lama. 2 rakaat je.tapi, hargailah 2 rakaat tu..doa banyak-banyak..anggaplah kita akan mati sekejap lagi.takut tak sempat nak minta ampun dari Allah.Na
uzubillah..

Sedih rasanya bila nak akhir Ramadhan..moga-moga segala amalan kita di bulan yang mulia ini diberkati dan diredhai oleh Allah. dan moga-moga kita dapat menikmati lagi Ramadhan pada tahun depan..


Nak akhir-akhir Ramadhan ni..tentu sahaja budak-budak yang paling suka.lagi-lagi upin dan ipin..;) mana tak nya hari kegembiraan bakal menjelma..tapi, bagi pendapat saya..ibu bapa sekarang kurang untuk mendidik anak tentang kelebihan dan keutamaan bulan Ramadhan ini. tetapi, sibuk bertanya raya kali ni nak pakai baju warna apa..fashion apa..nan buat kuih raya berapa jenis..

Patutnya sejak kecik lagi budak-budak perlu di didik tentang keistimewaan dan kelebihan bulan puasa ni. Baru lah mereka bersemangat nak berpuasa..macam upin dan ipin..

10 malam terakhir ini..malam lailatul qadar..beruntungnya siapa yang dapat.insyaAllah kalau sahabat-sahabat bersungguh-sungguh nak dapatkan malam yang penuh barakah ini, Allah akan membuka tirai rahsiaNya untuk kita merasakan keagungan dan kebesaran Allah.

Di kesempatan ini..saya ingin mengucapkan Salam Lailatulqadar buat sahabat-sahabat dan Selamat menyambut Aidilfitri.Berhati-hati ketika pulang ke kampung..Luahkan rasa kerinduan kita pada keluarga yang sudah lama tak berjumpa..Ikat lah tali persaudaraan sesama kita..Saling bermaafan..dan dari saya..maaf atas segala salah silap.mohon dibetulkan mana yang kurang..Wassalam.

Wednesday, September 24, 2008

Dimana Putera Puteriku...


Jauh di sudut hati saya tertanya-tanya..apa yang sedang dilakukan oleh Putera Puteri di luar sana..Adakah masih lagi leka dengan dunia khayalan mereka..atau sedang mencari-cari lagi erti kehidupan di dunia ini..atau mungkinkah sedang berduka cita diatas ujian yang ditimpa ke atas mereka..


bangkitlah Putera Puteriku...
Jangan lagi leka dengan dunia khayalan yang penuh dengan kepura-puraan ini..
Semua ini hanya akan membuat Putera Puteriku lupa akan tanggungjawab..
Lupa akan siapa diri kita ini...Lupa akan tujuan diciptakan kita di atas muka bumi ini..
Dan kita lupa akan kekasih kita..pencipta kita..ALLAH


Bangunlah Putera Puteriku..
Cukuplah tidurmu yang panjang..mimpimu yang enak-enak..dan lenamu yang selena-lenanya..

Janganlah kamu tertipu dengan angan-angan kosongmu..dengan nafsu duniamu..dengan mainan perasaanmu..
Semua itu tipu belaka..akan membawa kamu ke arah yang lebih buruk..akan menjadikan kamu leka..lalai..lupa akan tujuan kamu diciptakan iaitu sebagai Hamba dan Khalifah Allah..

Marilah Putera Puteriku..bersama-sama dengan Para Mujahid dan Mujahidin..berjuang dalam mencari keredhaan Allah..Buangkan perasaan 'Cintakan dunia dan Takutkan mati'..
Tahukah kamu bila kita akan mati..bagaimana kita akan mati..dimana kita akan mati..Wallahu'alam.

Puteriku sayang..saya sangat takut dengan Puteri-puteriku..
Tahukah Puteri-puteriku bahawa perempuan adalah paling ramai masuk neraka..
Sedarlah..jaga lah maruah kamu..taatilah suruhan Allah..buangkan rasa ego mu..Pertahankan rasa 'malu' mu..sama-sama kita bangkit melawan arus kemajuan dan kemodenan..jangan terpengaruh dengan budaya barat yang melampau..ikutan fashion yang keterlaluan..

Ikutilah apa yang telah digariskan didalam Al-Quran dan As-sunnah..

Kamulah harapan agama..
Aduhai Putera-puteriku sayang...